IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
 
 
 

Екскурзии в Родопите – Веселата Къща ви предлага перфектната база за начало на вашата почивка в планината

Арда е най-подходящото място за начална точка на много излети и екскурзии в Родопите различни посоки. Това е така, защото от хилядолетия оттук минава тракийският, а по – късно и римският път от Пловдив (Филипополис) към Бяло Море (Via Adriatica).

 

– с. Арда – Изворите на р. Арда – Ардин Връх – Махала Билянска – Арда

 

– с. Арда – Узуновият Камък (расте Орфеево цвете) – Границата с Гърция (при изграждащия се туристически граничен пункт) – с. Арда

 

– с. Арда – Махала Лагът (родно място на певицата Валя Балканска) – Църквата с аязмо в м. Гудевица – с. Арда

 

-с. Арда – с. Могилица (Агушевите конаци) – Гарга Дере(пещерно езеро) – Пещера Ухловица – с. Арда

 

-с. Арда – връх. Ком – с. Арда

Родопският връх Ком не е така известен, защото петдесет години е бил строго забранена за посещения гранична зона. Дълго време е бил подценяван при организирането на екскурзии в Родопите. Върхът има характерен силует със стръмни склонове и равно било. На това място в продължение на хиляди години местните тракийски племена са се събирали и празнували в чест на бога Дионис. Там се намира старо светилище на Дионис и останки от ранно-християнски храм. И в момента целият връх е осеян с парчета от счупени глинени съдове. Има предание, че под върха имало подземна църква от първите години на християнството. Подстъпът към нея бил подземен тунел с добре прикрит, никому неизвестен, вход. При ясно време в далечината се виждат сините води на Бяло море при о. Тасос.

Особено атрактивна е възможността всички туристически преходи да се осъществяват чрез наемането на коне.

> Предлага се наемането на коне с опция за водач, който ще Ви покаже или ще Ви даде насоки за най-невероятните места в околността: изворите на река Арда, пещера Ухловица, екстремната водна пещера Голубовица, античната крепост Калето и много други.

> Предлага се ОФРОУД разходка с джипове до пещера със скални рисунки и панорамна площадка със стъклен под.

Около селото се предлагат занимания като: скално катерене, пещерен туризъм, алпийски люлки, спускане по алпийски тролей и други.